První dojmy ze života v Budapešti + fotky | BLOGAPEŠŤ

Myslím, že už se konečně hodí napsat vám svoje čerstvý a první dojmy z mého nového domova. Na začátku jsem trávila hodně času doma, protože někdo ty haldy krabic vybalit musel. Už jsem zkoušela počkat, jestli to někdo skřítci nebo víly neudělá zatímco spíme, ale bohužel se tak nestalo. Teď už máme vybaleno a dá se říct i zabydleno. Jaká vlastně po 2 a půl měsíci je ta Budapešť?
…V první řadě je nádherná. Je relativně kousek od Prahy a určitě stojí za návštěvu. A ne jen jednu.
Jak říká Můj Milý, je to tady jako Vinohrady. Vinohrady na tripu.  A má pravdu.

JÍDLO

Jamie Oliver restaurant

Anjuna Ice Pops

Vapiano

Jídlo je pro mě jeden z nejdůležitějších faktorů k hodnocení. Miluju jídlo. Miluju ho jíst a poslední dobou se raketovou rychlostí dostávám do stádia, kdy ho miluju i připravovat. Už jsem se pomalu začínala bát, že to nikdy nepřijde. 

Co se stravy týče, rozhodně jde o hodně subjektivní a osobní záležitost. Já, na základě vlastních zkušeností během posledních pár měsíců tady musím říct, že jídlo je tu na dobrý úrovni. Nemám samozřejmě na mysli jen guláš a kuře na paprice. Pokrmy jsou tu poctivý a na talíři i na chuti je to znát. Doma se běžně stravujeme dost zdravě. To ale jen znamená, že se pak čas od času rádi odměňujeme dobrotama v restauracích. Nejspíš proto, že prostě rádi jíme a taky proto, že nejsme z podniků u nás na ty služby zvyklí. Pořád dokola se proto ujišťujeme, že se nám to nezdá. Obsluha je v drtivý většině případů totiž moc fajn a jídlo je i v dostupnějších místech neporovnatelně lepší než to za stejnej peníz u nás. Určitě už se vám v Praze (a nejen tam) stalo, že i v dobrém a dražším podniku stála obsluha za nic. A ještě se na vás tvářili, že to je normální a vůbec nechápou, co byste vlastně ještě chtěli. Tohle chování #napřesdržku jsem tu zatím ještě nijak výrazně nepociťovala.


Ceny za jídlo jsou tu stejné, ne-li nižší než v Praze. Samozřejmě záleží na konkrétním místě. Najíte se tu ale dobře za rozumný kačky prakticky kdekoliv. (Jen se nenechte vyděsit částkou, ty tisíce jsou ve forintech:)

Budapešť je plná útulných kaváren a stylových restaurací. Na každém kroku narazíte na jinou a pokaždý je ještě lepší než ta, kterou jste objevili jako poslední. Pro kavárenskýho povaleče jako jsem já je to vyloženě ráj.

Možná se ptáte, jak jsou na tom chuťově potraviny z obyčejného obchodu?
V prvních týdnech jsem tu hodně vnímala lepší chuť zeleniny a vajíček. Konkrétně rajčata se s těma našema s příchutí trávy (tý na zahradě. TÝ na každý zahradě, ne tý na zahradě v rohu za boudou, přístřeškem a dvoumetrovým rákosím) vůbec nedají srovnávat. Dalším objevem je, že na každém rohu tu jsou trhy, což vám dává možnost utrácet za jídlo doslova každý den! Jen si to představte, farmářský trhy 6 dní v týdnu – od rána do večera. Můžete tady koupit co vás jen napadne. Osobní zkušenost mám zatím jen s ovocem a zeleninou. Prodávají tu ale i maso, květiny a co-ko-liv dalšího, co se dá a možná i nedá jíst.

Říkám znova, jen si to představte! Farmářský trhy 6 dní v týdnu – od rána do večera. Bez davů. Bez tlačenic. Bez nutnosti vybírat si podle toho, kde je zrovna nejmenší fronta, případně bez čekání kilometrový fronty kvůli jednomu kafi.


 …Mňam

Ne vážně, dělá vám ta představa taky radost nebo jsem divná? 



MĚSTO

Už několikrát jsem slyšela, že je Budapešť skoro stejná jako Praha. Pravda ale je, že není. A to ani trochu. Jediná, dle mého názoru podobná věc je, že Budapešť taky leží na řece (Dunaj) a přes ní taky vedou mosty. To je ale asi všechno, co může tyhle dvě města spojovat. Ze začátku jsem se bála, že jsem proti Praze v záchvatu změny prostředí zaujatá. Po dvou návštěvách z Čech, které jsme tu měli, jsem ale pochopila, že buď jsme zaujatí všichni, nebo tohle město prostě opravdu nemá s Prahou krom světadílu, planety a galaxie nic moc dalšího společnýho. 

Možná vás překvapí, že je zde spousta parádních věcí zadarmo. A když ne zadarmo, tak za hodně levno. A to, jak dobře víme, u nás v Čechách a konkrétně v Praze, opravdu nehrozí. Jedná se třeba o prohlídky historických památek, zpívající fontánu v parku nebo o vstupy do krásně upravených zahrad.

Další příjemností je, i přes značnou živost města, stále čisté a uklizené centrum. Stejně tak jsou čisté i ulice, prostory metra a parky. 

Představte si, že stojíte na přechodu, který nedisponuje semaforem a nikdy na něm nestojíte dýl než 5 vteřin. Nikdy. Pokaždý vás nějaký řidič ochotně pustí a můžete vesele pokračovat v cestě.

Představte si taky přecházení křižovatky, kdy padne na semaforu zelená a vy máte dost času na klidný přechod silnice. Ne jako na Florenci, kde musíte letět, jako by vás honila polovina mrtváků z Walking dead, aby vás nepřepajclo auto. 

A co takhle představit si příjemnou veřejnou dopravu. Elektro autobusy (alespoň ty v centru), častý spoje, plný signál v metru. Hezká představa, co?

Metro tady má celkem 4 linky, M1-M4. Každá z nich je jiná. Jedna je strašně stará-M1, jiná je strašně strašná – M3, další zase úplné nová – M2 a čtvrtou asi ještě ani neznám-M4. Pokud jde o cenu jízdenek veřejné dopravy, zaplatíte tady znatelně víc než v Praze. Když ale vidíte čistý sedačky a prostory metra nebo klimatizovaný elektrobus, s cenou se bez problému smíříte.

Když už jsem byla u těch elektrobusů, přijde mi, že se tu na ekologii dbá víc než u nás. U každého domu jsou popelnice na tříděný odpad, všude jsou k zapůjčení jízdní kola a po městě vedou stezky pro cyklisty. Co je největší výhoda? Nemusíte se bát jít ve městě běhat protože plíce tady určitě díky smogu nevyplivnete. 

Každý víkend se v různých částech Budapešti koná spousta akcí, takže můžete trávit ve městě každou volnou chvíli a pořád budete mít o zábavu postaráno. Každá část města je specifická, takže vám tu nic nechybí. Divoký večírky, historický centrum, romantický procházky městem, chill u vody, taneční párty světový úrovně, design markety… Cokoliv vás jenom napadne, to všechno najdete v Budapešti. Fakt!

Největším překvapením jsou tu pro mě ale lidi. Kdyby se to dalo nějak dokázat nebo měřit, ráda bych vám tvrdila, že jsou pozitivnější a veselejší než u nás. Bohužel to ale dokázat nejde, proto to musíte přijet očíhnout sami:)

Ještě chci doplnit, že bydlím v lepší části Budapešti nedaleko centra, tudíž je to jen moje osobní zkušenost založená na prvních pár měsících života tady. Pokud pojedete na kraj města, určitě to bude vypadat úplně jinak. Stejně tak, jako všude jinde. 

čistý metro

SEGA herna, kde jsou snad všechny starý hrací automaty 
Fisherman’s Bastion
Lanovka na Buda Castle
Free Wi-Fi pro závisláky

Mám pocit, že v minulosti u nás byla Budapešť hodně přehlížená. Poslední dobou se to pomalu mění, ale dřív by mě ani nenapadlo sem jet. No vidíte to, a teď mě zase ani nenapadne odsud odjíždět:)
 (Teda maximálně dva týdny a pak jsem v Praze na návštěvě zase jako na koni. NEBOJTE rodino:)

Status:
česká kamarádka v Budapešti – 1 (po 2 měsících!)
jakákoliv kamarádka v Budapešti – 0
počet maďarských slovíček, které umím – asi 10

Chystáte se do Budapešti, nebo už jste tu byli? Láká vás tohle město? Ráda si v komentářích přečtu vaše názory a zkušenosti, tak mi dejte vědět.

Mějte se moc krásně, ať už žijete kdekoliv.

Vaše ∞ Suzi

Sdílet:

6 Komentáře

  1. 26 září, 2016 / 8:49 pm

    V Budapešti jsem byla dva roky zpátky, jen na dva dny na poznávačku a bylo to naprosto skvělý! Strašně se mi líbila po všech stránkách, takže život si zde rozhodně představit dovedu. Moc si to užívej, těším se na další povedený článek a fotografie :))

    • 4 listopadu, 2016 / 11:45 am

      Já jsem si to tady taky zamilovala! Je tady naprosto úžasnej podzim! Myslím, že by si měla zase dorazit:D

  2. 19 října, 2016 / 5:17 pm

    Parádní článek, Suzi, a jak je to tam s prací? A jak se tváří na angličtinu? 🙂

    • 4 listopadu, 2016 / 11:43 am

      Děkuju Eliško:) Anglicky se tu celkem mluví. V centru všude, směrem ven z centra už to je trochu méně ale to se dá čekat. Pokud náhodou anglicky nemluví, snaží se i přes to komunikovat a vyřešit s Tebou co je potřeba, což se cení:) Pokud se jedná o takovej ten normální život a zařizování, to už je horší. Tam už ta angličtina tak moc rozšířená není. Nám byl třeba doma internet zapojovat pán, kterej neuměl anglicky ani slovo. Rukama a nohama jsme se nakonec domluvili a proto Ti teď můžu odepsat na komentář 😀 Ale byla to legrace, asi o tom domlouvání pošta/operátoři/nakupování taky napíšu článek 😀 Co se práce týče, já tady zaměstnání ve městě nehledala. Takže nemůžu říct svůj názor. Je tu ale spousta velkých firem, které fungují s angličtinou, takže si myslím, že nebude nemožné práci najít. Ale těžko říct:)

  3. Kristýna
    1 listopadu, 2016 / 10:49 pm

    Nějaké top tipy, kam na jídlo/kafe/drink? Chystáme se o víkendu 🙂

    • 4 listopadu, 2016 / 11:31 am

      Ahoj Kristýno:) Jídlo, kafe i drinky si tady užijete kdekoliv:) Na drink zajděte do nějakého ruin pubu. Třeba Szimpla je fajn-sice je to ten nejvíc profláknutej a nejvíc turistickej pub, ale mně se tam docela líbí. Na brunch nebo snídani miluju À la Maison Grand v Nador ut. Koukni ke mně na insta, několik tipů tam mám. Klidně mi můžeš napsat do directu, ráda poradím:) Hezky si to tady o víkendu užijte 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Looking for Something?